O Chef’s Day

Spotkanie dla szefów kuchni

Jako organizatorzy Międzynarodowych Targów HORECA® w Krakowie codziennie prowadzimy rozmowy z szefami kuchni, właścicielami restauracji, dostawcami sprzętu gastronomicznego, produktów spożywczych, rolnikami, ekspertami z zakresu dziedzictwa kulinarnego oraz specjalistami z branży HoReCa  z całej Polski.  W ich wyniku powstała idea Chef’s Day w Krakowie – cyklicznego spotkania dla szefów kuchni mającego na celu poruszanie i zgłębianie najbardziej aktualnych trendów w gastronomii, ale przede wszystkim inspirowanie, integrowanie  i trening umiejętności pod okiem najlepszych specjalistów w danej dziedzinie. Pierwsza pilotażowa edycja Chef’s Day w Krakowie została zainaugurowana 20 listopada 2019r. podczas 27. Międzynarodowych Targów HORECA® w Krakowie, mieście które w 2019r. zostało Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej.

W pilotażowej edycji Chef’s Day w Krakowie uczestniczyło blisko 150 uczestników: szefowie kuchni, zastępcy, doradcy kulinarni, agencje marketingu gastronomicznego, a także przedstawiciele firm z zakresu wyposażenia gastronomii.

Główne kierunki

Inicjatywa Targów HORECA® 2019 polegająca na przywróceniu do łask “głąbika krakowskiego” otworzyła dodatkowe możliwości w ramach odkrywania nowych smaków i tworzenia nowych pozycji w karcie dań. Ponieważ idea spotkania narodziła się na polu uprawnym podczas sadzenia głąbika krakowskiego, nadchodząca edycja Chef’s Day w Krakowie odbędzie się pod hasłem “Pole do przepisu” stanowiąc punkt wyjścia do kolejnych kulinarnych odkryć i eksperymentów.

Nie zabraknie oczywiście tematów, z którymi na co dzień spotykają się szefowie kuchni, takich jak :

  • Rolnictwo i uprawa warzyw na potrzeby restauracji – dyskusja z Uniwersytetem Rolniczym oraz gospodarstwami Rolnymi Eko.
  • Krakowska strefa Slow Food
  • Motywacja w pracy Szefa Kuchni
  • Różnica pokoleniowa na rynku pracy oraz wśród klientów restauracji.
  • Gastrofizyka wersja Beta
  • Wykorzystanie nowoczesnych urządzeń w pracy kucharza