Slow Food


Opis

Głąbik krakowski, kiełbasa piaszczańska, pstrąg ojcowski, czosnek galicyjski, chleb prądnicki i obwarzanek krakowski to szóstka specjalnie wybranych krakowskich produktów lokalnych promowanych w ramach projektu Slow Food – CE realizowanego przez Miasto Kraków. Zostały one zaprezentowane na stoisku Krakowskiej Strefy Slow Food podczas Targów HORECA®/GASTROFOOD. Szefowie kuchni i restauratorzy będą mieli okazję po raz kolejny zapoznać się z tymi wyjątkowymi produktami podczas Chef’s Day by HORECA® w Krakowie od 11 do 12 maja. Pomysł na takie niekonwencjonalne wydarzenie zrodził się w wyniku rozmów z branżą gastronomiczną, która chce częściej się spotykać by się szkolić i dzielić doświadczeniem. Wydarzenie ma na celu integrację i trening umiejętności pod okiem ekspertów z wielu dziedzin. Poruszone zastaną tematy, które obejmują aktualne kierunki rozwoju gastronomii i mogą być inspiracją w codziennej pracy.

W strefie Slow Food zobaczymy :

Pstrąg Ojcowski

Pstrąg Ojcowski jest produktem tradycyjnym z Małopolski zarejestrowanym przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaś firma Pstrąg Ojcowski należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Tradycja hodowli pstrągów w Ojcowie sięga lat 30. ubiegłego wieku. Pstrągarnia powstała w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie. W 2014 roku nieużywane, przeznaczone do naturalizacji stawy objęła w dzierżawę Magda Węgiel razem z córką Agnieszką Sendor. Nakładem ciężkiej pracy i pełnego zaangażowanie nie tylko z sukcesem udało się przywrócić świetność hodowli pstrąga potokowego ale również stworzyć wspaniałe miejsce do wypoczynku, relaksu a także doznań kulinarnych. W 2018 roku Magdalena Węgiel za swoje działania, została wybrana najbardziej innowacyjną rolniczką w Europie według COPA COGECA działającym przy Parlamencie Europejskim w Brukseli. Natomiast w 2019 roku – Agnieszka Sendor dostała tytuł  Ambasadora ds. Innowacji w Rolnictwie  w Europie.

Details